„Mакар и бавно, София се отваря и кипи от живот!“

by Мария Чинчева


снимка @ Силвия Кръстева

Све е от онези готини хора, които не само знаят прекрасни местенца в София, но и умеят да пишат за тях така, че ти се иска на мига да оставиш каквото правиш и да поемеш към адреса. Затова и започваме с нея.

Отколко години живееш в София? От лятото на 2005г, с една година прекъсване.

Какво ти дава животът в столицата? Възможност за срещи с различни и интересни хора. Радвам се, че макар и бавно, София се отваря. Преди 2-3 години в столицата се случваха малко неща. Сега всичко кипи от живот, всеки прави нещо – уличен фестивал, кино, танци, графити. Това ми харесва – че въпреки всички неуредици хората се опитват да направят града сгоден за живеене.

Какво мечтаеш да виждаш в София повече? Повече усмихнати хора. Повече „случвания“ на неща извън центъра. „Моята София“ е онази с красивите, макар и рушащи се, стари сгради на центъра, София на малките улички, на случващото се навън, по дворчета, барчета, паркове. Иска ми се да има хубава атмосфера и в „Младост“ и“Люлин“ примерно. Не само хипермаркети, панелки, коли и мръсотия. И вело-алеи искам. По целия център и в кварталите! Хората трябва да разберат, че колелото е съвсем нормално превозно средство. Велосипедистите в момента са почти като камикадзета – не стига, че карат по платното, никой не ги пази, ами и пешеходците съвсем не се усещат, че е хубаво да им дават път понякога :) Повече улични музиканти и артисти също – те придават особен чар на града!

Какво и липсва според теб? Най-вече отношение на живеещите тук към града. Ако не изхождахме от позицията „Не съм от тука и съм за малко“ софиянци щяха да са малко по-внимателни към средата, която обитават и съгражданите си. София вероятно щеше да е по-чиста и уредена. Другото, което липсва (и това ме плаши) е визия за развитие на града. Има нови, „елитни“ квартали“,които са толкова застроени, че не знам как изобщо е възможно човек да живее там. Същевременно парковете се пръскат по шевовете, а прекрасни стари къщи (включително паметници на културата) се рушат.

Къде най-често може да те срещнем? Откакто съм в София животът ми се върти все около ул. „Шишман“ – явно е някаква карма :). Много харесвам този район и смятам, че „Шишман“ трябва да е пешеходна. Ако не постоянно, то поне в определени дни от седмицата. Най-често съм наоколо, около малките Пет кьошета, „Ангел Кънчев“, Докторската градинка и Софийския университет. А когато е по-топло – в Борисова или парк „Заимов“ с колелото :)

Как се информираш за събитията в София? От приятели и Фейсбук най-често.

Препоръчай ни нещо? За закуска: кифли с мармалад в Ma Baker.
За разходка: районът между Дондуков и Сливница, има много чаровни стари къщи. И Женски пазар! Ако ви се гледа интересна фото-изложба и искате да пиете хубав чай на тихо и уютно местенце -> Photosyntesis на „Васил Левски“

Тази седмица/ този месец планираш да ….? Тази седмица планирам да хапна домашно приготвени туршии, сладка и извара от Бела речка ( в „Павилион“, на 8ми декември, от 18 ч.) А до края на месеца планирам да слушам хубав джаз в „Чай във фабриката“ на 20-ти и 21-ви :)

София за теб е…? Грозно пате, което лека полека може да се превърне в красив лебед (ако му помогнем) :)

***

Благодарим на Све за прекрасното интервю! Записахме препоръките и после ще споделим ;-)