„На София ѝ липсва внимание“

by Мария Василева

С Ванката, както аз си го знам, се познаваме от студентските години, а тази есен за малко щяхме да заживеем заедно :) Поради моето преместване в София, съвпадащо с неговото търсене на нова квартира. Е, сега сме съседи. Той признава, че за разлика от моя ентусиазъм по София, неговия се появява чак сега, когато стават почти две години, откакто е в града. Затова пък умее страхотно да снима (и София в частност, и по принцип) и ако той може да заобича София, съм сигурна че всеки друг може :) Затова и го поканихме за първото ни интервю с мъж тук…

Отколко години живееш в София? Ще станат две на лято. Един четвъртък през юни 2010 г. след полета от Швеция се метнах на едно такси на Терминал 1 и се настаних в апартамента под наем. В понеделник започнах работа.

Какво ти дава животът в столицата? Разнообразие. По принцип си падам по малките градчета. Лунд например ми беше тъкмо по мярка. Събран, подреден, зелен, с много красиви стари сгради, велоалеи, паркове и велосипеди. И шведки, разбира се.
 Големите градове обаче също имат предимства. Можеш да се излежаваш на спокойствие и тишина в парка, а в следващия момент да се качиш на трамвая и да отидеш в шумен бар в центъра на града. Забавленията са много, а и хората също. Колкото повече, толкова повече. А точно нашата столица ми дава много динамика и интересни срещи. Тук се запознах с много отворени, активни и социални хора.

Какво мечтаеш да виждаш в София повече? Чистота и подреденост. Искам и повече велосипеди, лонгбордове, повече усмивки и по-малко коли :-P 
Ако може, нека се появяват все повече нестандартни и интригуващи местенца (тука вие сте специалистите) и зелени паркчета с дървени пейки.

Какво и липсва според теб? Липсва й внимание. Толкова много крака крачат по тия улици, че едноличната ни обществена отговорност е пренебрежимо малка. Цапаме и чакаме някой да чисти след нас. Това да не е Австрия! Като искаш да ти е чисто, няма да цапаш.

Къде най-често може да те срещнем? Навън, развял перчем върху велосипеда или лонгборда. Или пък с фотоапарат в ръка. Напоследък с приятели започнах да пребивавам и по заведенията. Ще се науча и аз как стават нещата.

Как се информираш за събитията в София? В интернет, социалните мрежи в частност. Обикновено разчитам на препоръките на приятели – професионално изкривяване.

Препоръчай ни нещо? Купете си велосипед и каска и забравете за колите. Животът е твърде кратък, за да го пропилявате в задръствания, ругатни и пълнене на резервоара.

Тази седмица/ този месец планираш да ….? Този месец свърши. Следващия планирам да позабравя за известно време за София. Имам нужда от чист въздух, скорост и снежна пудра. Кара ми се ужасно сноуборд, така че смятам да му обърна внимание съвсем скоро.

София за теб е…? Предизвикателство и урок. Доскоро изобщо не я харесвах. След това се потопих в нея и открих красивите й черти. Във всичко можеш да намериш нещо хубаво, трябва просто да се огледаш и наистина да го искаш.

П.П. Не пропускайте да разгледате и личният му блог.