„Понякога събитията се носят и във въздуха, понякога си ги случваме в движение.“

by Мария Василева

Все още не се познаваме лично, признавам. Нещо, което силно се надявам с пролетта, топлото и слънцето, да се промени. Но знам, че София е една идея повече нейна, отколкото на всеки друг. Или поне усещането ми е такова. Затова и я помолих да разкаже за нейната София… Запознайте се с Мила:

Отколко години живееш в София? 24 години.

Какво ти дава животът в столицата? Има дни, в които се прибирам вкъщи и започвам традиционната тирада „Куфарите и Терминал 2“, но с времето развих способността си да се движа из София като турист. Гледам нагоре, радвам се на сградите и небето, откривам си нови интересни неща. Например, на ъгъла на Аксаков и малката уличка зад мавзолея на Ал. Батенберг, има сграда с каменна катерица. Весел детайл. Става ми приятничко от такива неща.

Какво мечтаеш да виждаш в София повече? Разни приказни неща, наистина. Имам си една приятелка Мария. С нея си мечтаем за най-неосъществими неща. От това да живеем в една къща с Канйе Уест и Фарел, и Бийонсе да ни е майка, до ментови облаци в небето, гигантски лилави сапунени мехури, които да решават проблеми, вечна пролет и захарен памук.

Какво и липсва според теб? Наскоро си правих списък. Хамам, зала за roller disco партита, концерти на Ролинг Стоунс и Дейвид Боуи, The Body Shop, сладоледите Häagen-Dazs, улични артисти (но не от типа „Одата на радостта“ на кавал), наистина искам да е вечна пролет без алергии. Искам Елин Рахнев да пише и издава всеки ден. ВСЕКИ ДЕН!

Къде най-често може да те срещнем? Напоследък- почти никъде. Онзи ден дочетох „Изумление и трепет“ на Амели Нотомб и там тя обяснява как като малка искала да стане Господ, после Христос, после мъченица… И аз минах през подобни желания, сега искам да съм отшелник. С чая, книгата, филмите, на тихо, без цигари. Иначе, когато ми се прииска да направя „тур за овации“, траекторията е нещо като: Butcher’s-Local-One more bar-Jules Verne-Memento-Bar Me-Radio Cafe-Studio 414. Харесвам много събитията Crooked Cinema..

Как се информираш за събитията в София? Приятели и интернет. Понякога събитията се носят и във въздуха, понякога си ги случваме в движение. София сега се учи да е динамичен и космополитен град. Още е като малко момиченце в токчетата и перлите на мама, но ще се научи. Страх ме е, че точно тогава ще ни се наложи да си отидем от нея.

Препоръчай ни нещо? Crooked Cinema, партитата на Disco comrades, Skycrapers, Vajarov & Paci Pac Pac, Vagina crew, Britspotting (обаче дебнете да е когато наоколо е и Dj Dizzy Miss Lizzy), постановките на Явор Гърдев и Мариус Куркински, Alabama Slammer и Vanilla sour в One More Bar, кафето в Memento, всеки четвъртък на зашеметяващ аюрведичен обяд, сготвен от Юрий Ковачев в Tea House във фабриката, курса по аюрведа, който Юрий води, дегустациите на вино в Casavino, фестивалът за Барокова музика, филмътнауудиалъннакиномания, Sofia Dance/Design/Architecture Weeks, live на Tan Go Go, Rubikub и Миленита, разходки по Оборище и Московска и час в Ботаническата градина.

Тази седмица/ този месец планираш да ….? Чакам пролетта на тихо и спокойно.

София за теб е…? Клуб „Любовомраза“. Все повече само любов. В реалността София раздава шамари, но някъде във времето и пространството, там където се събират всички възможности, тя те учи и някак „if I can make it there, I’m gonna make it anywhere“..

P.S. Вълшебства от Мила може да следите тук.