По пътя

by Мария Василева

Райчо Станев, когото може би някои от вас познават през чудесните му корици за изданията на „Жанет-45“ не престава да (ме) изненадва приятно с проектите си.

Инсталацията Helvetia, която сам Райчо определя като „интерактивен дневник“ е неговата мозайка от впечатления по време на едно пътуване из Швейцария. Тридесет дни, тридесет места, тридесет набързо (или не чак толкова) нахвърляни бележки и десетки снимки на детайли – колкото конкретни, толкова и абстрактни. Това e субективната Швейцария на Райчо, но може да бъде история на всяко едно пътуване, на всеки един пътешественик. Мястото всъщност не е толкова от значение, колкото емоцията и нейното споделяне, откриването на малките ежедневни неща, които ни сближават, независимо от коя част на света идваме.

Helvetia е част от една линия в работите на Райчо Станев, която обхаваща първия му подобен проект-калейдоскоп, заснет в Тоскана, преминава през „Моята улица“ (София/Хавана) и предстои да се развие в посока Берлин. Засега обаче той предпочита да не издава повече.

Helvetia се открива на 14 март (сряда) в „Гьоте Институт“ на ул. „Будапеща“ 1 и ще остане там до 31 март. Непременно минете и през сайта на Райчо.

P.S. Този пост е на прекрасната Све, която за втори път ни гостува след като през късния декември ни представи Малък салон за вълшебства. Благодарим!