Lime

by Victoria

Има места, които почти ежедневно подминаваш, засичаш ги с поглед, харесват ти и си казваш „следващият път искам да дойда тук“. Lime (ул. Граф Игратиев 40) е именно такова място. Моят следващ път малко закъсня във времето, но същевременно си дойде с него. 

Рядко бивам очарована от място толкова много. Кафето се намира точно срещу пазара на Графа и няма начин да не си го видял, минавайки оттам. Привлича вниманието с изчистения си интериор и минималистичните си елементи в есенната гама цветове. Лятното време и температурите предразсполагат да седиш предимно отвън, където е не по-малко приятно. Топлите цветове, дървените столове, зелените раирани възглавници и дървени подложки на масите отвън, в допълнение с цветята придават усещането за уют и топлина. Едни от нещата, които търся и усещам, ходейки на ново място. Разбира се, не всички ги притежават.
Големият поток от хора почти не се забелязва, тъй като е оградено с високи саксии, които изолират минаващите хора и същевременно нямаш усещането, че си на улицата, а в някоя градина. Или още по-хубаво, имаш усещането, че си открил онова малко и приятно кафене, на онази малка и на никому позната уличка по време на европейското ти пътешествие из някой красив град ала Прага или Париж. Поне моето усещане е тъкмо такова.

На пръв поглед е твърде възможно да ви се стори от онези места, за които само се говори колко са хубави, модерни и шик, в същото време скъпи и неотговарящи на стандартите ни. Е, това не би било нищо друго освен предразсъдък или антиснобизъм, който все повече хора практикуват, уви. Действително, Lime е толкова непретенциозно кафе, колкото и кварталното, с тази разлика, че Lime носи свой си дух и енергия. Или поне такива каквито на мен ми допадат, вярвам и на много други.
Всеки ден има най-различни промоции като освен на място можеш да се осведомяваш за тях и от фейсбук страничката им, откъдето пък разбрахме, че първият Lime се намира в Бизнес Парк Младост 4. Не сме ходили до там, но не е и нужно.

Първият път, когато отидох се влюбих в цитронадата (2,90лв), която правят с мед и истински изцеден лимон. Смея да твърдя, че е най-вкусната цитронада, която съм пила в София. Опитали сме капучиното, оранжадата и млякото с какао. Няма недоволни. Чухме, че арабското кафе с кардамон, което правят в джезве е също толкова вкусно. Менюто им включва и няколко вида салати, сандвичи и вкусни десерти. По мое мнение цените са приемливи и адекватни за заведение от този тип. Нито крайно завишени, нито толкова ниски. Вкрайна сметка, изборът е индивидуален.

Lime е прекрасно доказателство затова как (почти) винаги е за предпочитане да се доверяваш на усета си, отколкото на предразсъдъцъте си. Като ново (макар и не толкова ново) любимо място го препоръчвам с две ръце.
Разходете се, вижда и опитайте. Обслужването е на ниво, а мястото е разкошно за приказки с приятелки, делови срещи, или самотни дни с кафе и книга-приятел.