писатели без книги

by Victoria

481739_542153352480264_5441357_n

Днешният ни гост-автор е Сашо, който последният път беше така добър да ни (от)говори за София. Този път го поканих, за да ни разкаже за инициативата-събитие писателибезкниги, където е и участник. Пристрастна съм към думите му и от тази гледна точка гарантирам, че си заслужава да бъде четен и слушан пред по-голяма публика. За самата идея и събитие, което ще се проведе за втори път, отново в клуб Туинс (5.02), може да прочетете по-долу. Между временно, можем само да се радваме на подобни събития, защото действително има талантливи хора, които си струва да бъдат чути.

***

Писането е краста, и тя пъпли по умовете на достатъчно много човешки единици у нас,  кара ги да си разчешат пръстите, да се вкарат в кратковременно усамотение и най-сетне да реализират идеите си и на хартия. Пък ако се чудите дали няма огромна доза ирония в събитие под слоган „Писатели без книги”, то не е случайно. Словосъчетанието е иронично съвсем нарочно, защото не цели да популяризира вече издадени автори…а да запознае публиката с все още непознати такива.

Крос-рийдингът като практика тича доста усилено по тъча на родната литературна сцена, та затова проектът цели малко да промени това статукво. Може би защото за един пишещ човек е толкова важно да излива своите идеи, колкото е нужно и да се огледа в световете, изградени от свои колеги. Поне така звучи смислено и редно.

След успешно първо издание в края на декември, vol. 2 на писателибезкниги ни очаква в обичайния клуб “Twins”, на 5 февруари (в календарчето е забоден като ден вторник), от 19 часа с минимален закъсняващ толеранс от някакви си минути. (ивент на събитието – тук). Участващите автори ще са тамън на един косъм разстояние от фаталното 13 – сиреч, 12 на брой, като сред тях ще е и главният виновник за проекта – Нинко Кирилов, чиито блог може да четете тук.

Що се отнася до предишните сблъсъци на неиздавани автори със сцената – тук са качени разказите на всички участвали в първото издание.

Ако има едно нещо сигурно, то е, че поне 12 истории ще бъдат разказани във вторничната вечер в тесен периметър около НДК. Останалото – каквото лист хартия и перо покажат.