Срещи за ускорение

by Victoria

активни

„I never dreamed about success. I worked for it.“ – Estee Lauder

Наскоро стартира една много хубава инициатива – Срещи за ускорение. Поводът да пиша за това не е никак случаен, това е лична инициатива на Мария, с която създадохме „Нашата София“ и къде, ако не тук, първо ще научите малко повече за нея. Единственото нещо, което мога да кажа, е че Мария е изключително прецизен човек, който знае какво прави и защо. Дали по случайност или не, миналият месец участва в един конкурс с есе на тема „Кои са моите пет фактора за успех или как да превърнем трудностите във възможности“. Не беше сред финалистите, но това далеч не е и най-важното. Тук може да прочете и есето. Защо го пиша това? Ами защото тя няма да бъде лектор, но на мен ми е винаги изключително приятно, когато си говорим за тези неща, а и не само. Винаги приятно и наистина вдъхновяващо, защото всеки има нужда от своя човек, чието първо изречение да започва с „Като…“. Визуализирането на отговора на въпроса „Защо като…?“, който така или иначе не си задаваме всеки ден е хубава практика и някак работи. И без да сме били на подобни срещи всеки има своите лични срещи – срещи-вдъхновение за действие. Като да напишеш стихотворение, само че в пъти по-хубаво.

Аз нямах възможност да присъствам на първата среща, съответно не бих могла да говоря от първо лице, затова реших да задам няколко въпроса на Мария онлайн. Тя е повече от изчерпателна и интересна.

1.  Като начало не мога да не те попитам – как ти хрумна идеята и защо?

Причините са две. В края на миналата година, компанията в която работя (Walltopia), участва в благотворителен търг в подкрепа на каузата за равен достъп до качествено образование и учителите от „Заедно в час“. За разлика от други подобни събития, на търга се „продаваха“ по 2 часа от времето на известни и успели личности, които да се включат във фирмено събитие на компанията, която си ги пожелае. Ние си тръгнахме с цели 7 :) Идеята за срещите се роди, докато търсихме правилния формат как да „използваме“ откупеното време, защото това са все хора с много опит и добавена стойност. Така стигнахме до Срещи за ускорение,  които спокойно можеха да се наричат и срещи за вдъхновение. Спряхме се на ускорение, защото искаме след всяко събитие, участниците да си вземат поне по една добра практика, съвет, личен пример, които да ги „ускорят“ по пътя към собствените им цели и мечти. Важно е да отбележим и работното заглавие – проект: Активните. В Уолтопия вярваме, че успешните хора са активните хора, тези, които обичат действието, риска, новите възможности; тези, които създават стойност. Такива и ще търсим за срещите.

2.  С какво Срещи за ускорение се  различава от друг тип подобнни инициативи?

Няколко неща. Първо, искаме всяка среща да носи отпечатъка на своя лектор. Даваме възможност аудиторията да се таргетира според срещата. Пример – ако в една говорим за успеха по принцип, в друга може да говорим за предприемачество (и таргет аудиторията да са start-up организации), в трета може да си говорим за успеха в изграждането на личен бранд (и гости да са журналисти, блогъри, ПР специалисти). Лекторите могат да участват в селекцията като ни дадат въпрос, който да включим във формата за кандидатстване. Тук е и връзката с второто нещо, което ни отличава. Макар и отворени (т.е. без вход) , искаме срещите да са по-бутикови и само след покана. Това е така, защото вярваме в силата на личния контакт и след всяка среща има отделено време за нетуъркинг. Трето, повечето подобни инициативи са винаги отворени към публиката, а тук половината места са за служители на Уолтопия, което е готино. За нас си :)

3.  Вчера беше първата среща с Калин Сърменов, как мина? Доволна ли си? Разкажи ни малко повече.

Мина повече от страхотно. Калин Сърменов е изключително харизматичен и също толкова откровен и истински човек. Беше удоволствие да го слушаме. Много неща каза, но едно от важните, върху които акцентира, бе умението човек да си поставя приоритети. И да ги следва. Отделно, това беше и една от най-веселите срещи, на които съм присъствала.

4.  Мястото е Сохо – ти скоро писа за него – до каква степен то е важно? С какво е по-различно от една конферетна зала в СУ, да кажем?

Мястото за подобен тип срещи винаги е важно. Когато очакваме откровен разговор, когато искаме да си говорим за успех и вдъхновение, мястото трябва да предразполага. Трябва да има дух и атмосфера много различна от зала в университет, примерно. Знаеш какво имам предвид. СОХО за момента е мястото, където се чувстваме най-уютно.

5.  За кои хора са предназначени тези срещи? И какъв е селективният принцип при изборa на участници?

На първата среща имаше участници от 16 години до 2-3 пъти по толкова :) Затова ми е трудно да кажа за кого са. Както споменах- половината част от присъстващите са служители на Уолтопия, а другата половина кандидатстват за покана. Селектираме участниците на база отговорите във формуляра. Като цяло, срещите са предназначени за активни, готини хора, с идеи.

6.  Кой е твоят личен пример за успял човек? Човек, който те вдъхновява да продължаваш да правиш това, което правиш?

Всеки човек, който е в хармония със себе си и се е посветил на това, което най-силно обича. А затова се изисква много смелост, повярвай. Ще прозвучи клиширано, но пример за успял човек е всеки, който сутрин става с кеф, всеки който има ясна преценка за себе си, ценностна система… Човек с мечти, хъс и енергия. Който вярва, че всичко е в неговите ръце. Или поне почти всичко.

7.  И последно, успелият човек щастлив човек ли е? 

Не е задължително, уви. Поне това показва опита. В моята представа, обаче, трябва да са свързани. Щастливият човек е успял човек.

*Следващата среща ще бъде на 20 февруари, отново в СОХО. За повече информация около лектора, а и около предстоящите такива може да следите във фейсбук страницата. Мисля си, няма да съжалявате.